מטבח פורניר אלון שטרייף מולבן

שיש למטבח: כל מה שחשוב לדעת

המטבח הוא כבר מזמן לא רק מקום שבו מבשלים. זה החדר שבו המשפחה מקבלת החלטות, האזור שבו מארחים חברים ויוצרים מנות קסומות, ושבו מבלים זמן איכות בכל יום מחדש. בתוך כל זה, הבחירה של שיש למטבח היא בחירה שתשפיע על הנוחות של משטח העבודה, על משך הזמן שבו המטבח ישמש אתכם וכמובן על האספקטים העיצוביים.

למה השיש כל כך חשוב?

כשחושבים על זה, אין כמעט יום שבו לא משתמשים במשטח העבודה. חיתוך ירקות, הנחת סירים חמים, אפייה או אפילו ישיבה לארוחת ערב קטנה. לכן הבחירה בשיש למטבח חייבת להיות חכמה: חומר שיחזיק מעמד לאורך שנים, עם עמידותית לחום ושריטות, קל לניקוי ולא ייכנע לכתמים או ללחות.

בשנים האחרונות אפשר לראות מגמות חדשות: צבעים עמוקים כמו ירוק זית או כחול כהה שנכנסו לאופנה, וגם משטחים דקים במיוחד, בעובי של 12 עד 20 מילימטר, שמעניקים תחושת קלילות ומודרניות.

עיצוב: נופר קוריאט | צילום: אבי קבלו

הסוגים המובילים של שיש למטבח

יש לא מעט אפשרויות, ולכל אחת יתרונות משלה.

  • שיש פורצלן למטבח נחשב לאחד הפתרונות הפופולריים ביותר בזכות עמידות יוצאת דופן בפני חום ושריטות. הוא מגיע במגוון רחב של דוגמאות וטקסטורות ומצליח לדמות מראה של אבן טבעית בלי לספוג כתמים . כלומר יש לכם את היכולת ליהנות מהלוק, בלי להתפשר על הנוחות.
  • שיש טרוורטין למטבח הוא הבחירה למי שמחפש חמימות ומראה טבעי יותר ואפילו ניתן לומר, תחושה הרמונית משהו. זוהי אבן עם טקסטורה חיה ואופי כפרי, אך צריך לדעת שהיא דורשת איטום תקופתי כדי לשמור על עמידותה.
    קראו עוד על חזרתו שיש טבעי למטבח>
  • שיש דקטון למטבח הוא החומר המתקדם ביותר ברמה הטכנולוגית. תהליך הייצור שלו הופך אותו לעמיד במיוחד, גם בפני חום קיצוני וגם בפני כתמים מסוגים שונים. הוא מתאים למשפחות שמבשלות הרבה ורוצות שקט נפשי בכל הקשור לאספקטים של עמידות.
  • שיש אבן קיסר למטבח הוא מותג ישראלי שהפך לשם דבר. היתרון הגדול שלו הוא מגוון עצום של צבעים וגימורים, יחד עם מחיר נגיש יחסית. לכן הוא הבחירה המועדפת בהרבה בתים בישראל בזכות האפשרות להתאים אותו לסוג התאורה, לגוונים של ארונות המטבח לאלמנטים העיצוביים שאותם נרצה להדגיש.

כמו כן, מי שמחפש קלאסיקה על זמנית, תמיד יוכל לבחור בשיש גרניט טבעי למטבח. זאת מכיוון שהגרניט הוא חומר חזק מאוד, וכל לוח שלו ייחודי ועומד בפני עצמו ברמת העוצמה והדקורטיביות, כך זו בחירה יוקרתית שמחזיקה מעמד לאורך שנים.

עיצוב: טל מאיו הלוי | צילום: מאור מויאל

הגימור שעושה את ההבדל

החומר חשוב, אבל גם לגימור יש השפעה עצומה על התחושה הסופית. שיש מבריק למטבח יוצר מראה אלגנטי ומחזיר אור, מה שמעניק לחלל תחושה פתוחה וגדולה יותר. לעומתו, שיש מט למטבח מעניק מראה מודרני ונקי יותר, והוא גם פחות רגיש לטביעות אצבעות. עניין חשוב כאשר יש ילדים קטנים בבית ועבודה רבה במטבח.

ראוי לציין שבשנת 2025 בולטים גם משטחים עם טקסטורות ייחודיות, כדוגמת ורידים בולטים, גימורים מחוספסים ואפקטים שיוצרים עומק ועניין ויזואלי. בזכות טכנולוגיה שמתפתחת ומאפשרת למעצבים ולאדריכלים להוסיף עוד עניין בכל מטבח.

איזה שיש מומלץ בעבור הצרכים שלכם?

זו אולי השאלה הנפוצה ביותר. אין תשובה אחת שמתאימה לכולם. מי שיש לו ילדים קטנים או משתמש במטבח על בסיס יומיומי אינטנסיבי ימצא שדווקא שיש פורצלן או שיש דקטון הם בחירה בטוחה לצרכים שלהם. מי שמחפש מראה עם אופי חד פעמי יעדיף שיש טרוורטין או שיש גרניט.  מי שרוצה להינות משילוב מנצח בין איכות למחיר ימצא את עצמו עם משטח עבודה כדוגמת שיש אבן קיסר שיתאים למגוון שימושים.

שימו לב שגם לעובי יש חשיבות. עובי של 2 עד 3 סנטימטר הוא הסטנדרט בעולם המטבחים הישראלי, אבל רבים בוחרים היום במשטחים דקים יותר, שנותנים תחושת קלילות וחדשנות. כך שתמיד מומלץ להתאים את הצורך למטבח שלכם ולהתייעץ עם בעל מקצוע לפני קבלת ההחלטה הנכונה.

עיצוב: עדי מגן | צילום: תמיר רוגובסקי

כמה עולה שיש למטבח?

כאן ההבדלים יכולים להיות משמעותיים. מחירי שיש למטבחים בישראל משתנים בהתאם לחומר. ישנם סוגים שונים של שיש -– החל מגרניט פשוט, דרך אבן קיסר ועד חומרים יוקרתיים יותר כמו דקטון. הבחירה בסוג השיש משפיעה לא רק על המראה והסגנון, אלא גם על העמידות, התחזוקה וההתאמה לשימוש היומיומי במטבח. בנוסף, הגודל של משטח העבודה, סוגי הגימורים והתוספות כמו חיתוכים מיוחדים הם חלק מהגורמים שישפיעו על התוצאה הסופית.

תחזוקה וניקוי

השאלה איך לנקות שיש מכתמים היא פשוטה יותר ממה שחושבים. לרוב מספיק להשתמש במים וסבון נייטרלי, ולוודא שלא משתמשים בחומרים חומציים או בחומרים שוחקים. היום קיימים גם חומרי ניקוי אקולוגיים ששומרים לא רק על המשטח אלא גם על הסביבה.

למה לבחור בסמל מטבחים?

כבר יותר מארבעים שנה שסמל מטבחים מלווה משפחות ישראליות בבחירת המטבח המושלם. לסמל מחלקת SEMEL PRO המתמחה במוצרי משלימים למטבח, וביניהם גם שיש למטבח. החברה מציעה מגוון רחב של חומרים וטקסטורות, יחד עם תהליך ליווי אישי שמתחיל מהתכנון המתאים ביותר בעבור הצרכים שלכם וממשיך עד ההתקנה בבית שלכם.
המטרה היא לייצר חלל פונקציונלי, יוקרתי ואישי, כזה שיהיה הלב של הבית והספייס הפרטי שלכם ליצירה והכנת מזון מושלם למשפחה.

עיצוב: מיטל יעקוב | צילום: מאור מויאל

לסיכום:

בחירת שיש למטבח היא לא עוד החלטה עיצובית אלא בחירה שתשפיע על חיי היומיום שלכם. השיש הוא זה שמכתיב את השפה העיצובית, את רמת הפרקטיות וגם את ההנאה מהמטבח. כשבוחרים נכון, כל ארוחה הופכת לחגיגה וכל רגע קטן מרגיש מיוחד.

שאלות ותשובות נפוצות 

האם אפשר לשלב כמה סוגי שיש במטבח אחד?

כן. בשנים האחרונות רואים יותר ויותר מטבחים שמחברים בין שני סוגים שונים של משטחים. לדוגמה, אי מרכזי עם שיש גרניט יוקרתי לצד משטחי עבודה משניים מ־שיש אבן קיסר. כך מקבלים גם מראה ייחודי וגם פתרון תקציבי נוח.

מה קורה אם אני רוצה לשנות את המטבח בעתיד?

החדשות הטובות הן שניתן לפרק ולהתקין משטח חדש בלי לשבור את כל המטבח. חשוב רק לעבוד עם איש מקצוע מנוסה כדי למנוע סדקים או נזקים לארונות הקיימים.

האם כל סוגי השיש עמידים לקרני שמש ישירות?

לא בהכרח. משטחים כהים במיוחד עלולים לדהות מעט עם השנים אם הם חשופים לשמש ישירה לאורך זמן. במקרה כזה כדאי לשלב וילון, הצללה או לבחור בחומרים עמידים יותר כמו שיש פורצלן.

האם השיש בטוח למגע עם מזון?

כן. רוב הסוגים, ובעיקר חומרים סינתטיים כמו פורצלן או דקטון, עומדים בתקנים מחמירים למגע ישיר עם מזון. עדיין מומלץ להשתמש בקרש חיתוך כדי להאריך את חיי המשטח ולשמור על ההיגיינה.