ארונות מטבח הם החלק העיקרי בחלל המטבח, והם אלו שיכתיבו את הסגנון העיצובי שלו. בנוסף, אלו הם החלקים במטבח הנוטים להתקלף, להתקלקל ולהיסדק, אם לא נבחר את המוצר הנכון באיכות הגבוהה ביותר.
כאשר מדברים על ארון מטבח הכוונה למעשה לשני חלקים: גוף הארון (חלקו הפנימי) ודלת הארון. חשוב מאוד להפריד בין שני חלקים אלו, מפני שהם בנויים מחומרים אחרים ומשמשים למעשה למטרות שונות, אך שניהם יחד מרכיבים ארון שלם.
גוף הארון – חלק זה הוא החלק העיקרי של הארון וחשוב לשים דגש על איכותו ועמידותו. חלק זה אמור לעמוד בעומס רב ובשימוש הולך וחוזר, לכן אם נבחר עבורו חומרים שאינם איכותיים אנו עלולים לסבול מתקלות בלאי בהמשך.
דלת הארון – זהו חלק קטן ביחס לגוף הארון אך משמש כ"פנים" של המטבח ולכן חשיבותו רבה. הדגש כאן הוא גם על האיכות וגם על אסתטיקה, מאחר שעליו להתכתב עם העיצוב הכולל של הבית.
באילו חומרים נהוג להשתמש לייצור ארונות מטבח?
רוב ארונות המטבח האיכותיים עשויים עץ סנדוויץ' הנקרא בריג', המיועד ליצירת יאכטות, ועמיד בפני מים ורטיבות. חשוב להבין כי ארונות מעץ מלא הם איכותיים יותר ועמידים יותר, אך תהליך הצביעה והשיוף משפיעים גם על איכותם. בנוסף, סוג הציפוי והגימור של ארון המטבח משפיע על איכותו, ועל עמידותו של העץ. הציפויים העיקריים והנפוצים ביותר לארונות המטבח הם פורניר, פורמייקה, עץ מלא, עץ גושני, מתכות, צבע ועוד חומרים חדשניים.
ארונות מטבח לסוגיהם
- ארון הזזה (ארון קלפה) נפוצים במטבחים מודרניים. ארונות אלו נעים כלפי מעלה בעזרת ציר מיוחד, ואינם נפתחים לצדדים. היתרון הגדול בארונות אלו הוא היכולת להשאיר את דלת הארון פתוחה מבלי שתפריע למהלך העבודה במטבח. נמליץ להתקין ארונות אלו בחלקים העליונים של המטבח, מפני שפתיחת ארונות קלפה תחתונים היא קשה ופחות נוחה.
- ארון מסתובב מתקינים בעיקר בפינות המטבח. הוא מיועד בדרך כלל לאחסון סירים ומחבתות לכדי ניצול מירבי של נפחו.
- ארון זכוכית בנוי מדלת שקופה וגוף, אשר יחד משמשים לאחסון חפצי נוי, כלי מטבח יפים ולעיתים משולב עם תאורה למטבח. המטרה העיקרית של ארונות אלו היא שיפור הקו העיצובי של המטבח והם מומלצים לאלו האוהבים כלים סניטריים, שכן הם יהיו חשופים לעיני כל וצריך לשמור על הסדר הפנימי.
כאשר נתכנן את המטבח שלנו, נעצב אותו בעזרת שילוב של סוגי הארונות על מנת להפוך אותו לפונקציונאלי, נגיש וארגונומי, מבלי לגרוע מהעיצוב שלו. כל סוג ארון מטבח מיועד לשרת אותנו באופן שונה.
3 שלבים לתכנון נכון של ארונות מטבח
בסיס – בחלק הראשון נמדוד את גודל המטבח, נחליט על מיקום הכיריים, הכיור והמקרר (בדרך כלל יהיו צמודים), ונתכנן את מיקום הארונות ואביזרי החשמל הנוספים. בנוסף, נחליט לגבי גובה השיש כך שיתאים למשתמשי הבית. כאשר אנו מזמינים את ארונות המטבח, מומלץ לקחת את המידות הסופיות והמדויקות לאחר הכנת התשתיות. זאת מכיוון שבשלב הכנת התשתית עשויים להיות שינויים המשפיעים על המדידות.
חלוקה ואחסון – בחלקו השני של תכנון המטבח נתייחס לאופן האחסון בתוך הארונות וכמובן לפרזול, מיקום המגירות ומספרן, מיקום המדפים הנשלפים, תנור מובנה ("בילד אין") או לא, מדיח גלוי או נסתר, במידה וקיים נתייחס לאי עבודה במטבח וכן הלאה.
עיצוב – בחלקו השלישי של תכנון המטבח נחליט לגבי העיצוב החיצוני של הארונות וחיפוייהם. העיצוב מתייחס לחזיתות של הארונות ותלוי בסגנון שלנו ובתקציב. בנוסף, העיצוב החיצוני מתייחס לאמצעי התאורה במטבח, הקרמיקה, סוג השיש ועוד. חשוב לזכור כי סגנון המטבח צריך להשתלב עם שאר חלקי הבית וליצור הרמוניה.